Intiem Zijn

Lenna (42) werd als baby besneden: ‘Ik voelde me geen echte vrouw’

REGIO – Vandaag, 6 februari, is het de Internationale Dag tegen Vrouwelijke Genitale Verminking. Volgens de Zandvoortse Lenna (42), die zelf als baby werd besneden, is het belangrijk dat er aandacht voor dit onderwerp is.  

“Ik was ongeveer 21 dagen oud toen ik als baby werd besneden. Dat is traditie in het Soenda-gebied in Indonesië, waar ik oorspronkelijk vandaan kom. Ik werd al snel geadopteerd door mijn huidige Nederlandse ouders, en toen ik in 2005 voor de tweede keer op bezoek ging bij mijn biologische familie, kwam ik erachter dat ik op zo’n jonge leeftijd gewoon verminkt ben voor het leven. Mijn biologische moeder noemde dat gewoon even tussen neus en lippen door. En dat terwijl ik meteen was lamgeslagen door het nieuws.” 

Gestrande relatie

Eenmaal weer met haar toenmalige partner terug in Nederland, wist Lenna dan ook even niet hoe nu verder. “Hij komt uit een sterk gelovig gezin en wij dachten: ‘wat moeten we hier nou mee?’ We praatten er amper over, en uiteindelijk was deze ontdekking mede de reden dat onze relatie strandde.”

Toen Lenna het nieuws in de periode daarna langzaam liet bezinken, vielen er wel wat zaken op zijn plek. “In mijn pubertijd waren er altijd al dingen die ik nooit begreep.”

"Ik herkende mijn vagina niet bij biologie"

“Ik had bij het fietsen pijn van het zadel, vaak een gespannen gevoel in mijn benen en ik herkende mijn vagina niet van de plaatjes uit het biologieboek. Ook mijn beeld van seks is echt verknald door die gebeurtenis. Ik heb er jarenlang niet van kunnen genieten, want ik had bijna altijd pijn en was zo gespannen, dat seks iets moeizaams werd in plaats van iets moois dat ontstaat uit liefde.”

Laag zelfbeeld

Naast de fysieke ongemakken, kent Lenna inmiddels ook de mentale impact van de besnijdenis. “Ik was al best onzeker van mezelf, maar de genitale verminking heeft ervoor gezorgd dat ik ging twijfelen aan mijn eigen identiteit. Ik voelde me jarenlang geen echte vrouw, vond mezelf lelijk en mijn zelfbeeld schoot omlaag. En dat werd eigenlijk steeds heftiger naarmate de jaren verstreken. Bij elke nieuwe man die ik ontmoette dacht ik ‘wanneer ga ik het hem vertellen, en hoe zal hij reageren?’ Alleen dat vraagstuk is al zo’n mentale struggle. Ik zat op dat moment zó diep in de put, dat ik niet wist of ik er ooit nog uit ging komen.”

Waris Dirie 

Om te leren omgaan met de gebeurtenis, zocht Lenna professionele hulp. Uiteindelijk vond ze een therapeut waar ze drie keer per week mee sprak. “Door haar heb ik al mijn schepen achter me verbrand en ben ik een nieuw leven gestart in Zandvoort. Zij heeft me weer uit die put getrokken. Maar dat proces heeft wel anderhalf jaar geduurd na dat laatste bezoek aan Indonesië.” Ook ging Lenna op zoek naar verhalen van lotgenoten. “Ik las onder meer de boeken van Waris Dirie, een Somalische vrouw die een nog veel heftigere besnijdenis heeft meegemaakt dan ik. Hoe zij zichzelf heeft herpakt – ze is model, zat bij de VN en reisde de hele wereld over – heeft mij enorm geïnspireerd.”

Nu, in 2022, voelt Lenna zich weer ‘on top of the world’. “De tijd heelt wonden ook, maar ik heb echt moeten leren accepteren dat het is wat het is, en dat ik ook gewoon Lenna ben. Nu ben ik ook heel open in wat mij is overkomen. Ik leerde langzaam weer genieten van de kleine dingen om me heen en besefte me: ‘als ik dit heb overwonnen, kan ik de hele wereld aan. Al dan niet in kleine stapjes. En nu probeer ik juist anderen te inspireren met mijn ervaring. Mijn verhaal moet gedeeld worden!”

Springplank naar positiviteit

Lenna voegde de daad bij het woord en richtte vorig jaar haar eigen bedrijf ‘Intiem zijn’ op, voor iedereen die zoekt naar een manier om haar of zijn intieme leven in te vullen. “Ik laat mensen kennismaken met allerlei facetten van intimiteit geven en ontvangen, aan de hand van onder meer gratis blogs en podcasts en de Facebook-groep van ‘Intiem Zijn’: ‘Voor vrouwen die weer intimiteit in hun leven willen.’ Maar ook geef ik hen handvatten om zelf aan de slag te gaan. Denk aan workshops over hoe je jezelf meer kunt openstellen en daarmee jouw intimiteit kunt vormgeven. Met het laagdrempelige platform hoop ik zoveel mogelijk kennis over te dragen en iedereen die het nodig heeft weer te doen houden van zichzelf. Want pas dan kun je jezelf ook weer openstellen voor anderen – en genieten van hoe mooi intimiteit kan zijn!”

"Ik wil nu anderen inspireren met mijn ervaring"

Lenna heeft nog wel een tip voor andere vrouwen en mannen met eenzelfde soort ervaring. “Kijk, genitale verminking is iets voor het leven en kan iemand echt breken. Uiteindelijk is het de kunst het te gebruiken als een soort springplank om jezelf te resetten en weer positief tegen het leven aan te kijken. Mij heeft het de onderneming gebracht waar ik nu dagelijks mijn hele ziel en zaligheid in stop, en die mij het gevoel geeft iets voor de wereld te betekenen. Voor een ander is dat weer iets anders. Mocht iemand dit lezen en er graag over willen sparren, dan mogen ze altijd contact opnemen via info@intiemzijn.nl.” 

Lees ook de andere LoveTalk verhalen