Intiem Zijn

Hoe kijk ik naar seks: beeldvorming en beleving.

Als het woord ‘seks’ valt, gaan bij de meesten van ons de ogen glimmen of glanzen. Dat is vaak een goed teken,  want het houdt in dat jij seks linkt aan positieve ervaringen en gevoelens. Maar het kan ook zijn dat je ogen gaan glinsteren omdat het bij jou een verlangen opwekt naar wat je eigenlijk wil. Wat wil jij graag genot ervaren, de strelingen van je partner tot in je diepste ziel voelen, dat oergevoel krijgen als je elkaar aankijkt tijdens het vrijen.  Er alleen al aan denken laat je niet onberoerd. 

Het kan ook zijn dat juist je nekharen overeind gaan staan. Bij de gedachte alleen al raakt je lichaam in de stress, geeft je brein een paniekseintje af en wil je het liefst vluchten. Weggaan uit dit gesprek, weggaan uit deze ruimte.

Jouw beeldvorming bij het woord seks, is dus cruciaal hoe jij er nu mee omgaat. Maar hoe komt het dat er zo over denkt? 

Laten we een stukje teruggaan in de tijd. Want jouw seksualiteitsbeleving is afhankelijk van een aantal factoren. 

Denk aan je kindertijd, hoe gingen je ouders of verzorgers om met seks? Werd er over gepraat? Zag je je ouders veel knuffelen? Betrapte je ze wel eens in hun slaapkamer of misschien we ergens anders in huis? Hoe gingen zij daarmee om? 

Het kan zijn dat jouw beleving met seks toen al doordrenkt is met negatieve gevoelens en reacties. Als seks als raar of als vies wordt bestempeld, ga jij denken dat het voor jou ook zo is. Je gaat pas anders denken als je geconfronteerd wordt door anders denkenden. Vrienden, schoolgenoten, je eerste vriendje of vriendinnetje. Daarom is het vaak zo dat in de pubertijd jouw seksualiteit flink ontwikkeld wordt. 

Zoals je ziet, is jouw beleving van seksualiteit niet voor één gat te vangen. Jouw beeldvorming, jouw gevoel, jouw associaties zijn jouw waarheid. Maar het mooie van dit alles is, jouw waarheid kun je veranderen!

Niet alleen je opvoeding is belangrijk, maar ook je eigen ervaringen. Hoe was je eerste kus, hoe beleefde jij het proces van zoen tot tot vrijpartij. Was jij altijd de underdog, liet jij alles maar begaan of nam je zelf initiatief? Vind je seks gewoon lekker, en zie je het als middel om klaar te komen? Of voelde je je verbonden met de persoon waarmee je vree en was het juist die connectie waardoor je het zo fijn vindt om te vrijen?

Zoals je ziet, is jouw beleving van seksualiteit niet voor één gat te vangen. Jouw beeldvorming, jouw gevoel, jouw associaties zijn jouw waarheid. Maar het mooie van dit alles is, jouw waarheid kun je veranderen! 

Buig jouw waarheid om door naar een andere manier naar seks te kijken, het op een andere manier proberen te benaderen. Stel jezelf open voor andere gedachtes en gevoelens. Deel dit met je partner en laat diegene meegaan. Samen naar een liefdevolle intieme relatie, dat is jouw doel!

En ja dat klinkt allemaal zo makkelijk. Eerlijk is eerlijk, de weg die naar jouw geluk leidt is niet makkelijk. Er zijn hobbels kuilen, omwegen, pieken en dalen. Maar als jij die weg blijft bewandelen, kom je er uiteindelijk wel. Heb je het gevoel dat je de verkeerde weg bewandelt? Kijk naar andere wegen die ook naar jouw doel leiden. 

Maar hoe dan? Waar moet ik beginnen? Wat moet ik doen? Zie ik daar lichte paniek in je ogen? Dat menselijk maar niet nodig. Er zijn zoveel coaches, therapieën, seksuologen en leermethodes om jouw die seksualiteitsbeleving anders te laten beleven. Het is alleen lastig om te vinden wat nu bij je past. Daarom raad ik je aan om bij mijn platform gewoon eens rond te snuffelen. Luister eens naar een podcast of leest een blog. Het zal je sterken dat je niet alleen bent, dat er niets mis is met jou en dat er  verschillende manieren zijn om jou naar jouw ultieme doel leiden. 

Mijn reis is ook nog niet voorbij, dus nogmaals, jij bent niet de enige.

Samen gaan we ervoor!

Liefs Lenna

PS: Wil jij reageren of ook een gastblog schrijven? Meld je dan aan via info@sexytalk.nl

Lees ook de andere LoveTalk verhalen

Why I cried during sex

Posted byGastblogger
Why I cried during sex My husband and I have an amazing sex life. Yes, really. We make time for it, we communicate openly and Lees dit verhaal

Hoe kijk ik naar seks: beeldvorming en beleving

Posted byMelissa Peelen
Vrijen terwijl je kinderen hebt: Doe de “Sweet Speed Bomb” Hoe moeilijk is het om ontspannen te vrijen terwijl je kinderen hebt. Ze zeggen niet Lees dit verhaal

Vrijen terwijl je kinderen hebt: Doe de “Sweet Speed Bomb”

Posted byLenna
Vrijen terwijl je kinderen hebt: Doe de “Sweet Speed Bomb” Hoe moeilijk is het om ontspannen te vrijen terwijl je kinderen hebt. Ze zeggen niet Lees dit verhaal