Intiem Zijn

Grensoverschrijdend gedrag, wat kan ik doen?

Zijn handen strelen je borsten als je tegenover hem zit. Hij masseert je billen als jullie elkaar een knuffel geven. Zijn geslachtsdeel drukt hij tegen je aan in een veel te intieme omhelzing, die soms wel een minuut duurt. Zijn handen onder jouw rokje tijdens het werk. Hij streelt de binnenkant van je dijen maar steeds vaker ‘kruipt’ de hand omhoog naar jouw intieme plek.

                                 Stop, hou op ik wil het niet! 

Dat is wat kinderen vandaag de dag leren op school als er iets gebeurd wat ze niet willen. Maar wat als jij dat nooit geleerd hebt? Wat als jij zelfs denkt dat het er allemaal bij hoort? Grensoverschrijdend gedrag. Het overkomt je of misschien gebeurt het nog steeds. Vaak leg je de schuld bij jezelf en verzin je tientallen excuses om het gedrag van de ander goed te praten.

“Ja maar het was maar één keer.”(Voor zover je het wilt herinneren)

“Ik stond waarschijnlijk te dichtbij.”

“Met mijn kleding lokte ik het misschien wel uit.”

“De signalen die ik gaf, ik lachte wel veel om zijn grapjes, dacht hij dat het wel kon.”

“Ik liet het toch toe, zelfs al ging hij steeds een stapje verder.”

”Nee zeggen doe je niet als hij goed bedoelingen heeft.”

“Hij heeft zoveel voor me gedaan, dit zie ik als een beloning aan hem.’

 

Herken je jezelf in deze excuses?                            STOP HIERMEE! JIJ SABOTEERT JEZELF!

Het komt misschien allemaal weer bovendrijven, nu het volop in het nieuws is. Er is aangifte gedaan bij de politie tegen de Nederlandse zanger Marco Borsato. De jonge vrouw, nu 22, zegt dat hij in haar tienerjaren herhaaldelijk grenzen heeft overschreden. John van den Heuvel heeft in RTL Boulevard laten doorschemeren dat de vrouw ook bewijs heeft en deze heeft overgedragen aan de politie. Hij roept ook andere meisjes op om aangifte te doen of te gaan praten met anderen als hen ook iets is overkomen.

Maar wat nu als je dat echt niet durft? Vind je nog steeds dat het deels aan jou ligt en is er niemand met wie je dit durft te delen? Gelukkig zijn er tussenstappen, zodat jij er naartoe kunt werken om uiteindelijk toch naar de politie te stappen. Zit jij in de shit, en heb je geen idee hoe jij verder moet, dan geef ik je hier wat handvatten. Al heb je het al honderd keer in je hoofd tegen jezelf gezegd, uiteindelijk heb je de moed om door te pakken.

Grensoverschrijdend gedrag is nooit goed te praten. Het zijn jouw grenzen die niet gerespecteerd worden, een ander mag daar nooit overheen gaan.

*Schrijf alles op wat er gebeurd in een journal of digitaal dagboek. Niet alleen wat er tussen jou en de dader gebeurde, maar ook de dag, datum, tijd, plaats, maar ook wat er die dag zich heeft afgespeeld. Een sportwedstrijd op televisie, een pakketbezorger die een pakje komt brengen. De nummer 1 hit van de top 50 van die week. Het draagt bij aan een zo gedetailleerd mogelijk verslag van die dag. Daarnaast helpt schrijven vaak om je te uiten. Als je het digitaal doet, is de datum ook gelijk goed ingesteld, en kun je aantonen dat daar niet mee gemanipuleerd is.

*Naast schrijven is opnemen, audio of video, belangrijk. Iedereen heeft een mobieltje tegenwoordig en je kunt er zoveel meer mee doen dan alleen bellen. Houd bij wat er zich afspeelt. Een modern dagboek zeg maar. Omdat je vaak een password nodig hebt om in je telefoon te komen, hoef je ook niet bang te zijn dat iemand het per ongelijk kan lezen.

*Heb je door dit alles voldoende moed gekregen om het echt tegen iemand te vertellen, doe dat dan maar niet met iemand die ook de dader kent. Praat met iemand die je vertrouwd en van wie je weet dat die persoon luistert en jou kan troosten en helpen. Praat dus niet met iemand die dichtbij de dader staat.

*Je bent al een heel eind gekomen, je mag trots op jezelf zijn. Als je eenmaal zover bent dat je iemand in vertrouwen hebt genomen, dan kunnen jullie samen naar de politie gaan. Bepaal zelf datum en tijdstip, want jij moet je goed voelen en er volledig achterstaan. Ik weet zeker dat het je gaat lukken!

*Het laatste advies is om alles goed te kunnen verwerken, professionele hulp in te roepen. Maar let op, welke persoon het beste bij jou past. Niet iedereen resoneert met jouw gevoel. Dus weet niet bang om dat tegen de professional te zeggen als je dat vindt.

Ik hoop dat deze blog je troost biedt en dat je hier later mee aan de slag kunt. Voor nu, laat het even bezinken. Laat je niet opjutten maar vooral, houd vol! Aan jezelf, je eigen waarde. Jouw grenzen zijn jouw grenzen en niet die van iemand anders. En wanneer je je sterk genoeg voelt, kom je ermee naar buiten. Is het niet vandaag dan is het morgen. Is het niet morgen, dan is het volgende week. Is het niet volgende week, dan is het volgende maand. Het is NOOIT TE LAAT!

Liefs Lenna

PS: Wil jij reageren of ook een gastblog schrijven? Meld je dan aan via info@sexytalk.nl

Lees ook de andere LoveTalk verhalen