Intiem Zijn

Welke liefdestalen spreek jij?

Wie het kleine niet eert… Je kent het gezegde vast. En ook in een relatie is het een waarheid als een koe. Hoe wil je een ‘groot’ moment van liefde (seks) beleven als je geen kleine momentjes beleeft? 

Een relatie heeft voeding nodig. Heeft onderhoud nodig. 

En dan heb ik het niet eens over van die al dan niet zware gesprekken over de toekomst en hoe het gaat, maar juist over de spontane, fijne momentjes waarop je connectie maakt. Die snelle kus, dat complimentje over de anders sexy kontje, het alleen afmaken van de afwas omdat de ander stress heeft en daardoor wat ruimte krijgt, allemaal is het voeding voor je relatie.

Maar niet alles heeft even veel impact. Iedereen werkt anders, iedereen heeft zijn eigen ‘liefdestaal’ oftewel ‘love language’, volgens het boek van Gary Chapman.

Ik heb het geluk dat mijn liefdestaal overeenkomt met die van mijn echtgenoot: we spreken allebei bovenal de taal van aanraking. Dat vertaalt zich in die snelle kussen tijdens het koken, een omhelzing in de badkamer, een sexy momentje wanneer we even tijd hebben vlak voor de een z’n meeting ingaat en de ander begint met haar blog (thuiswerken heeft echt zo z’n voordelen).

Op die manier voeden we onze relatie, laten we elkaar merken dat we van elkaar houden en er voor elkaar zijn. Elke keer dat we dat bevestigen, gooien we als het ware een muntje in onze ‘goede relatie spaarpot’. Voor ons is intimiteit en seks een logisch voortvloeisel van wat we dagelijks voeden; ook al doen we ‘het’ minder vaak dan we wellicht zouden willen (het leven, zullen we maar zeggen), de basis van onze relatie is krachtig en sterk doordat we dat spaarpotje zo vaak vullen. En hoewel het voor ons dan toevallig ‘aanraking’ is die leidt tot intimiteit, ook de andere liefdestalen vullen de spaarpotjes en leggen zo een goede basis voor seks als uiting van liefde.

Je kunt ook ‘woorden van affirmatie’ hebben: dat je het liefst verbaal je liefde uit en dat ook wilt horen. ‘Ik hou van je’ is een belangrijke zin voor jou en ook complimentjes vallen in deze categorie.

Een andere liefdestaal is ‘quality time’, dan breng je graag tijd met de ander door. Date-avond, samen dingen doen en simpelweg bij elkaar zijn vullen dan de spaarpot.

Eerder had ik het al over de afwas doen: een van de liefdestalen is het doen van klusjes/dingen om het leven van de ander makkelijker te maken.

Tot slot varen sommige mensen heel wel bij de liefdestaal van cadeautjes. Van bloemetjes tot sieraden en weekendjes weg, een cadeau kan meteen ook een munt voor in de spaarpot vormen.

 

Op een lege spaarpot is het denk ik lastig seksen.

Ik denk dat intimiteit pas kan ontstaan als de spaarpot gevuld is. Dat hoeft niet tot de rand, maar op een lege spaarpot is het denk ik lastig seksen. Of in ieder geval wordt de aanloop naar een fijne vrijpartij lastiger: als jij je niet geliefd voelt, zul je minder snel open staan voor de affectie van een ander.

En daar zit ‘m al een sneaky dingetje: wat als jouw liefdestaal niet overeenkomt met die van je partner? Wat als jij behoefte hebt aan quality time, en de ander steeds met cadeautjes komt aanzetten omdat dat zijn of haar love language is? Of dat de ander heeft zich bijvoorbeeld geuit in woorden, heeft jou verbaal bedolven met liefde, terwijl jouw spaarpotje leeg is gebleven omdat jij aanraking nodig hebt, en dat jouw zin in seks dus nagenoeg nihil is. Het kan zijn dat jij regelmatig bevestigt dat je van de ander houdt en haar/zijn lichaam sexy vindt, terwijl de ander er behoefte aan heeft dat je wat klusjes overneemt.

Niemand heeft maar één liefdestaal, maar er is meestal wel eentje die er met kop en schouders bovenuit steekt. Als je de taal van de ander niet spreekt, of de ander de jouwe niet, kan de relatie erg stroef worden en kan intimiteit een zeldzaamheid worden. Dan kan een prima relatie langzaam verschrompelen tot een liefdeloos, frustrerend geheel.

Het is daarom belangrijk om te weten wat de ander nodig heeft en wat jij nodig hebt. Als mijn echtgenoot quality time nodig zou hebben, zou ik (nog meer) tijd maken om die met hem door te brengen.

Als ik woorden van affirmatie nodig zou hebben, zou ik dat aan mijn echtgenoot vertellen en hem vragen het te zeggen wanneer ik er goed uitzie, hem vragen me regelmatig te vertellen dat hij van me houdt.

Je eigen liefdestaal geven is makkelijk, maar een andere liefdestaal gaan spreken voor je lief, kan best een uitdaging zijn. Bewustzijn is het sleutelwoord. Er zijn op internet quizzen en testjes te vinden om erachter te komen welke liefdestalen jij en je partner spreken. Je kunt dan rekening gaan houden met elkaars behoeften en die gaan vervullen, zodat de intimiteit een logisch voortvloeisel wordt van jullie liefde voor elkaar. Vul je spaarpot met kleine momentjes in de juiste liefdestalen, elke dag weer, en ik weet zeker dat jullie relatie er goed op zal varen. Veel plezier vast!

Geschreven door:

Tamryn Farnsworth

Lees hier meer over deze gastblogger

Lees ook de andere LoveTalk verhalen